Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:27
1. tétel: a) Malomipari termékek: őrlemények, hántolt termékek, korszerű termékek jellemzői.
b) A szappanok fogalma, a gyártás anyagai. Szappanfajták, a pipereszappanok jellemzése.
( A tételeknek a B része az még nincsen kész)
1. tétel
a) Malomipari termékek: őrlemények, hántolt termékek, korszerű termékek jellemzői.
b) A szappanok fogalma, a gyártás anyagai. Szappanfajták, a pipereszappanok jellemzése.
Malomipar termékeknek nevezzük azokat az élelmiszereket amelyek gabonafélékből nyerhető, örlerésse, hántolással, pelyhesítéssel.
1) őrölt termékek:
Liszt készítése:
- gabonaszemeket felaprítják
- emészthetetlen héjrészeket szitálással külön választják
- őrléssel, hengeraprítókat használnak
- feldolgozás végtermékei: - liszt
- dara
- korpa
a) liszt: gabona őrleléssel előállított legnagyobb részt a mag belső emészthető részei 0,45 mm-nél kisebb szemcseméretű termék.
fajtái: -finom liszt
-félfogós liszt
-rétes liszt
Liszt készülhet: -búza
-rozs
-rizs
-árpa
-zab
-kukorica
-szójaliszt (nem gabona, 1 kg szója liszt = 12 l tej +2,5 kg hús +
58 tojás)
Liszt jelölése:
- PFF 55 kétszer fogós búza liszt
hamutartalma 100 g liszt hevítése után visszamaradt 0,55 g liszt
- L liszt
- R rozs liszt
- F fogós liszt
Megkülönböztetünk korpatartalom alapján félbarna és barna lisztet
b) Darák:
- gabonából előállított nagyobb szemcseméretű termék
- jel: -búza
-kukorica
-tárolása, csomagolása, kiszerelése: -1 kg
-2 kg
-5kg kiszerelés ker.
-10 kg forgalomban
- erős, száraz, tiszta, idegen szagtól mentes, kártevőktől nem fertőző nátron papírban csomagolják
- tárolás: -szelős tiszta raktár
-gyűjtőcsomag tiszta raklapra
-a padolttól 10 cm
-a faltól regalább 30 cm távolság
2) Hántolt termékek:
a) hántolt rizs: -barna
-csiszolt rizs: -fényezett
-fényezetlen
-a jó minőségű rizs fehér, kemény, üvegesen áttetsző fényű
nem lisztes
-sikeres termék a gyors rizs
-csiszolt rizsből gőzöléssel készül
b) hántolt árpa: -árpa gyöngy: fényesítéssel, gömbösítéssel
-árpa dara
3) Korszerű malomipari termékek:
a) reggeliző ételek: puffasztott gabona: rizs, búza, különféle ízesítésű, csoki,
fahéj
b) ropogós csemege: sós alapízű termék pl.: ropi, sóspálcika, pattogatott
kukorica, (csípsz)
c) müzli és müzli szeletek: - pelyhesített gabonaháj + járulékos anyagok
csokoládé, szárított gyümik., olajas magvak
- müzli szeletek mézet használnak kötőanyagként
d) kevert malomipari termékek: - de-jó napraforgó és búzacsíra keverék
- kor-pú búzakorpa és kukorica dara
keveréke
e) félkészmalomipar termékek: víz vagy tej hozzáadásával főzhetők
|