ruismeret
Dni 2008.01.19. 11:27
1. ttel: a) Malomipari termkek: rlemnyek, hntolt termkek, korszer termkek jellemzi.
b) A szappanok fogalma, a gyrts anyagai. Szappanfajtk, a pipereszappanok jellemzse.
( A tteleknek a B rsze az mg nincsen ksz)
1. ttel
a) Malomipari termkek: rlemnyek, hntolt termkek, korszer termkek jellemzi.
b) A szappanok fogalma, a gyrts anyagai. Szappanfajtk, a pipereszappanok jellemzse.
Malomipar termkeknek nevezzk azokat az lelmiszereket amelyek gabonaflkbl nyerhet, rlersse, hntolssal, pelyhestssel.
1) rlt termkek:
Liszt ksztse:
- gabonaszemeket felaprtjk
- emszthetetlen hjrszeket szitlssal kln vlasztjk
- rlssel, hengeraprtkat hasznlnak
- feldolgozs vgtermkei: - liszt
- dara
- korpa
a) liszt: gabona rlelssel ellltott legnagyobb rszt a mag bels emszthet rszei 0,45 mm-nl kisebb szemcsemret termk.
fajti: -finom liszt
-flfogs liszt
-rtes liszt
Liszt kszlhet: -bza
-rozs
-rizs
-rpa
-zab
-kukorica
-szjaliszt (nem gabona, 1 kg szja liszt = 12 l tej +2,5 kg hs +
58 tojs)
Liszt jellse:
- PFF 55 ktszer fogs bza liszt
hamutartalma 100 g liszt hevtse utn visszamaradt 0,55 g liszt
- L liszt
- R rozs liszt
- F fogs liszt
Megklnbztetnk korpatartalom alapjn flbarna s barna lisztet
b) Dark:
- gabonbl ellltott nagyobb szemcsemret termk
- jel: -bza
-kukorica
-trolsa, csomagolsa, kiszerelse: -1 kg
-2 kg
-5kg kiszerels ker.
-10 kg forgalomban
- ers, szraz, tiszta, idegen szagtl mentes, krtevktl nem fertz ntron paprban csomagoljk
- trols: -szels tiszta raktr
-gyjtcsomag tiszta raklapra
-a padolttl 10 cm
-a faltl regalbb 30 cm tvolsg
2) Hntolt termkek:
a) hntolt rizs: -barna
-csiszolt rizs: -fnyezett
-fnyezetlen
-a j minsg rizs fehr, kemny, vegesen ttetsz fny
nem lisztes
-sikeres termk a gyors rizs
-csiszolt rizsbl gzlssel kszl
b) hntolt rpa: -rpa gyngy: fnyestssel, gmbstssel
-rpa dara
3) Korszer malomipari termkek:
a) reggeliz telek: puffasztott gabona: rizs, bza, klnfle zests, csoki,
fahj
b) ropogs csemege: ss alapz termk pl.: ropi, ssplcika, pattogatott
kukorica, (cspsz)
c) mzli s mzli szeletek: - pelyhestett gabonahj + jrulkos anyagok
csokold, szrtott gymik., olajas magvak
- mzli szeletek mzet hasznlnak ktanyagknt
d) kevert malomipari termkek: - de-j napraforg s bzacsra keverk
- kor-p bzakorpa s kukorica dara
keverke
e) flkszmalomipar termkek: vz vagy tej hozzadsval fzhetk
|