"Boldog akarsz lenni? Akkor hrom dolgot tegyl: lgy azokkal, akik megmosolyogtatnak, nevess annyiszor,ahnyszor csak levegt veszel, s szeress addig, amg csak lsz."
Egy jellegzetes karcsonyi kellk, ami egyik frl sem hinyozhat. De most ejtsnk nhny gondolatot, a szaloncukor trtnelmre.
Ki gondoln, hogy ha brmerre jrva a vilgban szaloncukrot ltunk, az Magyarorszgrl szrmazik vagy magyar szrmazsak ksztik a sztaniolpaprba csomagolt zletes dessget?
Akr hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek ksztsvel a XIX. szzad els harmadban kezdtek foglalkozni a magyar cukrszok. A fra akaszthat, selyempaprba s csillog sztaniolba csomagolt dessget azta is kizrlag a magyarok ksztik. Ha a vilgban brhol szaloncukorral tallkozunk, az felteheten Magyarorszgon kszlt, s ha mgsem, akkor elfordulsa csak az ott l magyaroknak ksznhet. Pedig a fondantcukor - tlteltett oldatbl kikristlyostott cukormassza -, amely minden szaloncukor se s alapja, Franciaorszgbl szrmazik. Els emltse a XIV. szzadbl maradt rnk. Innen vitte a XVII. szzadban Berlinbe egy oda teleplt francia cukrsz az akkor mr npszer csemegt. Ms forrsok szerint a trkkkel Magyarorszgra rkezett dessgksztk knlatban mr ott volt a gymlcskkel zestett fondant-szer cukorka, de legfkppen a srbet, a fondanthoz hasonl, higtott cukormassza, esetleg gymlcskkel dstva, hidegen szervrozva: amit ma vizes fagylaltknt ismernk.
Mgis, ha a fondant magyarorszgi elterjedst kutatjuk, arra tallunk adatokat, hogy nmet bevndorl cukormvesek hoztk magukkal a fondantkszts tudomnyt. A XIX. szzad els felben mr ismertk s ksztettk a fondant alap cukorkkat, pldul a Wikus-fle zemben - tudtuk meg Borsdy Mihly szakrttl. Hogy mikor lett a fondantbl szaloncukor? Nos, erre nincs pontos adat. Az azonban tudhat, hogy a ft dszt szaloncukor valamikor a XIX. szzadban jelent meg az zletekben, s A szzad msodik felben mr keresett karcsonyi idnytermke volt a hazai cukrsziparnak. Akkoriban termszetesen kiszemi krlmnyek kztt, kzi munkval, szabad tzn, lbasokban fztk a fondant-t. Htttk, majd jbl felmelegtettk, zestettk, formba ntttk, csomagoltk. Az els fondant-t kszt gpeket a hres Sthmer csokoldgyr s a Gerbeaud cukrszda hasznlta a XIX. szzad vgn.
Ezutn fokozatosan gpestettk a szaloncukor ksztsnek valamennyi mvelett (gpi tblzs, nts, csomagols). A leghosszabb ideig a csomagolsban riztk meg a kzi munkt. Sok kis mhelyben mg a msodik vilghbor utn is kzzel rojtoztk a csomagolpaprt, csavartk a sztaniolt a dekoratv dessgre. Mostansg klnbz dessggyrtk karcsony kzeledtvel ontjk a szaloncukrok znt. Mindenfle zben s bevonattal, sokfle csomagolsban, gyerekek s felnttek rmre, s persze a karcsonyfk dsztsre.
De a 21. sz.-ra mr annyi fle s fajta szaloncukrot lehet kapni. Disat, marcipnosat, epreset, meggyeset, bannosat s mg sorolhatnm. De emlkszek pr vvel ezeltt csak 2-3 flt lehetett kapni s taln ma is azok a favoritok: kkuszos, zsels..
Emlkszem amikor kicsi voltam, meg most is gy van. Hogy csak akkor ettk meg a szaloncukrot a fenyfrl ha mr el mlt karcsony s janurban le lett szedve a fa. De n meg a hugim is persze ezt nem tudtuk kivrni s jszaka sunyiban majszoltuk a szaloncukrot. Most mr azrt nem kell titokban jszaka lopkodni a szaloncukrot.
A vgre azrt egy szaloncukor recept:
Hozzvalk: 1/2 kg cukor, 2 dl vz s a megfelel zest anyagok: citrom, darlt di vagy mogyor, baracklekvr vagy mlnadzsem, vanlis cukor, narancs- vagy csszrkrte-aroma.
Fl kil cukrot feltesznk fni kt deci vzzel. Addig fzzk kevergetve, amg hlyagos s tltsz nem lesz. Ekkor ujjprbt vesznk, gy, hogy a mutat- s hvelykujjunkat hideg vzben lehtjk, ezzel cspnk a keverkanlban lv masszbl. Ha 2-3 cm hossz, nyls szlak kpzdnek a megnyitott ujjak kztt, akkor ksz. Vagy egy tiszta kis drt vgbl karikt formzunk, belemrtjuk a masszba, kivesszk, s belefjunk. Ha hlyagocskk replnek ki belle, akkor is ksz. A ppet osszuk annyifel, ahnyfle cukrot szeretnnk kszteni. Keverjk hozz az zestket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levt, de annyival kevesebb vizet vesznk. A disba vagy mogyorsba tz deka finomra darlt dit vagy mogyort kevernk. Finom aromt ad a pr csepp citromlvel laztott baracklekvr vagy mlnadzsem, a vanlis cukor, s a kszen kaphat narancs- vagy csszrkrte-aroma is. Ezutn egy kicsit langyostsuk meg, hogy jl kenhet legyen, s hideg tlcn simtsuk el 1,5-2 cm vastagsgban. Amikor megdermedt a cukor s mr vghat, akkor vizes kssel vgjuk kis tglalap vagy kocka formkra.
Az elkszlt szaloncukrot csokoldbevonval is bevonhatjuk. Vgjunk mretre selyempaprt s sznes csomagolkat, rojtozzuk be a szlt s - ha mr jl kihltek - csomagoljuk be a cukorkkat.