ruismeret
Dni 2008.01.19. 11:30
2. ttel: a) Szraz tsztk: alapanyagai, ksztsk, csoportostsk, tpllkozstani jelentsk.
b) A mosszerek fogalma, sszettele, csoportostsa halmazllapot s felhasznls szerint.
2. ttel
a) Szraz tsztk: alapanyagai, ksztsk, csoportostsk, tpllkozstani jelentsk.
b) A mosszerek fogalma, sszettele, csoportostsa halmazllapot s felhasznls szerint.
Gyrtsa: Alapanyag (liszt, vz, s) + jrulkos anyagok (tojs, sznezanyagok pl.: paradicsom, kukorica, paraj, rpa) + adalkanyagok (tartst szerek)
Tszta ksztse, tmrtse: -tmrts
-szrts
-formzs
Csoportosts tojs tartalom szerint:
- tojs nlkli tszta pl.: tarhonya
- 2 tojsos
- 4 tojsos
- 6 tojsos
- 8 tojsos
a tszta annyi tojst tartalmaz ahny db teljes tyk tojst tartalmaz 1 kg liszt. Kolesztelin mentes tszta csak tojs fehrjt tartalmaz.
Csoportosts alak szerint:
- szlas ruk: spagetti, makarni, crnametlt, szles metlt
- apr ruk: -levesbettek: csiga, epelevl, kiskocka, bettszta stb…
-csuszka vagy lebbencstszta
- figurs tsztk: masni, kagyl stb..
Minsgi kvetelmnyek:
- szn: kvetelmnyek az egyenletes arnylat (szn utaljon a tojs tartalmt)
- fellet: egyttesen sima, ne legyen foltos, repedezett, lk buborkos, ne ragadjanak ssze az egyes darabok
- z, szag: nem lehet savany, keser, dohos
- fzsi tulajdonsg: fzs kzben rugalmas, sima maradjon, alakjt tartsa meg, trfogata a dupljra legyen
Csomagols, kiszerels, trols:
- 0,25, 0,5, 1 kg kiszerelsben hozzk forgalomban
- csomagol anyag, celofn, manyag zacsk, karton dobz
- a szraz tsztt rzkeny a nedvsgre, idegen szagokra, napfny hatsra megavasodhat
- szraz, hvs, napfny mentes raklapon 10-18 C fok s 65-75 % pratartalom
|