Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:30
2. tétel: a) Száraz tészták: alapanyagai, készítésük, csoportosításúk, táplálkozástani jelentésük.
b) A mosószerek fogalma, összetétele, csoportosítása halmazállapot és felhasználás szerint.
2. tétel
a) Száraz tészták: alapanyagai, készítésük, csoportosításúk, táplálkozástani jelentésük.
b) A mosószerek fogalma, összetétele, csoportosítása halmazállapot és felhasználás szerint.
Gyártása: Alapanyag (liszt, víz, só) + járulékos anyagok (tojás, színezőanyagok pl.: paradicsom, kukorica, paraj, répa) + adalékanyagok (tartósító szerek)
Tészta készítése, tömörítése: -tömörítés
-szárítás
-formázás
Csoportosítás tojás tartalom szerint:
- tojás nélküli tészta pl.: tarhonya
- 2 tojásos
- 4 tojásos
- 6 tojásos
- 8 tojásos
a tészta annyi tojást tartalmaz ahány db teljes tyúk tojást tartalmaz 1 kg liszt. Kolesztelin mentes tészta csak tojás fehérjét tartalmaz.
Csoportosítás alak szerint:
- szálas áruk: spagetti, makaróni, cérnametélt, széles metélt
- apró áruk: -levesbetétek: csiga, epelevél, kiskocka, betűtészta stb…
-csuszka vagy lebbencstészta
- figurás tészták: masni, kagyló stb..
Minőségi követelmények:
- szín: követelmények az egyenletes aránylat (szín utaljon a tojás tartalmát)
- felület: együttesen sima, ne legyen foltos, repedezett, lék buborékos, ne ragadjanak össze az egyes darabok
- íz, szag: nem lehet savanyú, keserű, dohos
- főzési tulajdonság: főzés közben rugalmas, sima maradjon, alakját tartsa meg, térfogata a duplájára legyen
Csomagolás, kiszerelés, tárolás:
- 0,25, 0,5, 1 kg kiszerelésben hozzák forgalomban
- csomagoló anyag, celofán, műanyag zacskó, karton dobóz
- a száraz tésztát érzékeny a nedvségre, idegen szagokra, napfény hatására megavasodhat
- száraz, hűvös, napfény mentes raklapon 10-18 C fok és 65-75 % páratartalom
|