Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:32
3. tétel: a) A sütőipar termékei: a kenyér gyártása, legfontosabb kenyérfajták ismertetése, a sütőipari fehértermékek jellemzése.
b) Mosási segédanyagok áztató- és élőmosószerek, fehérítők, öblítők, mosogatószerek- és súrolószerek ismertetése.
3. tétel
a) A sütőipar termékei: a kenyér gyártása, legfontosabb kenyérfajták ismertetése, a sütőipari fehértermékek jellemzése.
b) Mosási segédanyagok áztató- és élőmosószerek, fehérítők, öblítők, mosogatószerek- és súrolószerek ismertetése.
Kenyér: külömbőző kiőrlési fokú búza vagy búza és rozs liszt keverékéből élesztős lazítással 0,5-3 kg tömegben előállított sütőipari termék.
Alapanyaga: liszt, só, élesztő, víz
járulékos anyag: -élvezeti értékét növeli
-pl.: tökmag, szezámmag, napraforgó, sajt
adalék anyag: késlelteti az öregedést, száradást ű
Kenyér gyártása:
- közvetlen eljárás: az összes nyers anyagot egyszerre keverik össze
- közvetett eljárás: -élesztő + víz + liszt = kovász
-kelesztés
-az összes nyersanyag hozzáadása
-formázás
-utolsó kelesztés
-sütés ( 260-300 C-fok megsül a kenyér héja majd
200-260 C-fok átsül a kenyér)
-hűtés
Kenyér fajták:
- búza kenyér: 100% vagy a rozs tartalma 30%-nál kevesebb
- rozsos kenyér: rozs liszt tartalma 30-50% között van
- tartós kenyér: -penészedés gátló anyagok, sorbán sav, kálium prapimát
-csomagolás vízgőz záró polietilén vagy celofán
- korszerű kenyér: fokozott élvezeti és tápértékkel rendelkező
- diétás jellegű kenyér: szénhidrátban szegény, búza fehérjét nem
tartalmaz, korpában gazdag
Kétszersültek:
- búza vagy búza és rozs liszt keverékből
- sütéssel és szertelés után ismét hőkezelik csekély vizet tartalmazó termék
Kenyér hibák, betegségek:
- a hibás terméket még forgalomba hozhatók
- pl.: benyomódott, égett, lapos, visszapuhult, szikkadt, stb…
Kenyér betegségek:
- nem hozhatók forgalomba
- penészedés külső utólagos fertőzés
- nyúlósodás főleg nyáron mikrobák a liszt vagy az élesztővel kelestül a kenyérben jellegzetes kellemetlen szagú, a bél ragadós, nyálkás
Sütő ipari fehér termékek:
Alapanyag: liszt+ víz + tej + élesztő + só
járulékos anyag: cukor, vaj vagy margarin, tojás, dió, mák, kakaó, lekvár, stb…
Csoportosítása:
- vizestésztából készült termékek: járulékos anyagot nem tartalmaz, belsejük laza szerkezetű pl.: zsemle, vizes kifli
- tejes tésztából készült termékek: a víz egy érészét tejjel helyettesítik, kevés cukor és kevés zsiradékot tartalmaz pl.: tejes kifli
- tojással dúsított vajastésztából készült termék: tojáson kívül sok cukrot és zsiradékot tartalmaz pl.: fonott kalács, diós kuglóf
- omlós tészták: nagy zsírtartalmú termék pl.: piték, pozsonyi kifli
leveles tészták: zsír tartalma 50% pl:. túros táska, kakaós csiga
|