Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:36
4. tétel: a) Természetes édesítőszerek: a kereskedelmi cukorfajták jellemzése, a méz, a méhészeti termékek táplálkozástani jelentősége. Mesterséges édesítőszerek, a diabetikus táplálkozás jellemzői.
b) A háztartási tisztítószerek általános jellemzése, csoportosításuk: a padló és bútorlapok, bőr-és cipőtisztítók.
4. tétel
a) Természetes édesítőszerek: a kereskedelmi cukorfajták jellemzése, a méz, a méhészeti termékek táplálkozástani jelentősége. Mesterséges édesítőszerek, a diabetikus táplálkozás jellemzői.
b) A háztartási tisztítószerek általános jellemzése, csoportosításuk: a padló és bútorlapok, bőr-és cipőtisztítók.
Édesítő szereknek nevezzük, azokat a természetes vagy mesterséges eredetű ízesítő anyagokat, mellyel táplálékainkat édesítjük.
Édesítő képesség:
Az a szám amely megmutatja az édesítő szer 1 kg-ja vízben oldva mennyi édesítő hatású 1 kg répa cukor viszonyítva, édesítő képesség 100
Méz:
- összetétele:
- kb. 38% gyümölcs cukor
- kb. 32% szőlőcukor
- kb. 7-10% diszaloid
- kb. 15% pihaszaraid
- kb. 18-20% víz, homok, mezinek, vitaminok, ásványi anyagok
- ásványi anyagok: Na, K, Ca, Cl, P, Fe, réz, Fl, Zm
- vitaminok: C és B vitamin család
ikrásodás: állás során cukorszemcsék válnak ki, általában a méz games magas energiaértékű élelmiszer, könnyen emészthető, jó hatású az izom és a szív működésre, 15 perc alatt felszívódik, nyugtató hatású, enyhíti a köhögést és előnyös a fogyasztásra a magas vérnyomás és vérszegények esetén. Legédesebb az akácméz!
|