ruismeret
Dni 2008.01.19. 11:39
5. ttel: a) Az desipar termkek: ltalnos jellemzse, csoprtostsa. A cukorkk s az desipari lisztesruk legjellemzbb tpusainak csoportostsa.
b) A fests-lakkozs clja, a festk- s lakkipari termkek csoportostsa. A folyadkfestkek jellemezse sszettelk alapjn.
5. ttel
a) Az desipar termkek: ltalnos jellemzse, csoprtostsa. A cukorkk s az desipari lisztesruk legjellemzbb tpusainak csoportostsa.
b) A fests-lakkozs clja, a festk- s lakkipari termkek csoportostsa. A folyadkfestkek jellemezse sszettelk alapjn.
I. Cukorkk
II. Kaka s csokold r
I. Cukorkk: desipari termkek amelyek f alkot rsze cukor (50-98%) + jrulkos + adalkanyagok
Csoportosts:
a) kemnycukrok: - llomnyuk rideg, szilnktrs
- fajti: tlttt, tltetlen, selyem s pehely cukrok
- levegtl knnyen vesznek fel nedvessget ezrt
lejrsokat alkalmaznak
- ballilozs: a cukorkk felletre cukorport rteget visznek
fel, a fellet hamvas lesz.
- kandrozs: cukor oldattal val bevons, fellete fnyes lesz
b) puhacukrok: - fondont, puha, omls
- sszettele: cukor + tejpor + kakapor + olajosmagrlemny
( gymlcseszencik)
- pl.: szaloncukor legjellemzbb
c) zsels cukor: - kocsonys llomny ( zselatint tartalmaz)
- rugalmas dessg
- magas vz tartalma jelents ( 12-24%)
d) karamellk: - karamelzlt cukoranyagbl
- viszonylag sok zsiradkot vesz fel
- felletkezel eljrsokat nem alkalmaznak, ezrt egyedi
specilis csomagol anyagok burkoljk hogy megvdjk a
kiszradstl pl.: tejkaramella, frutti
e) prselt cukorkk: - cukor + dest anyagok, prselssel ellltott termk
- pl.: szlcukor tabletta, szjzest (tik-tak)
 f) drazsk: - bels magbl + kls bevon rtegbl ll
olajos magvak, zel, mogyor, kkusz, csoki
cukor (sznezett), csoki
g) likrs cukorkk: - folykony alkoholos tltelket tartalmaz cukorkk
- lehet csokold bevonat
- pl.: dianns cukor
h) egyb cukorkk: - gumicukor
- medvecukor
- nyalka (tmr, veges, tlttt)
- csavart ld
- puffasztott dessgek (pl. zizi)
i) rggumi: - oldhatatlan de rghat llomny, gumi anyagbl, cukorbl,
sznez s zest anyagbl ll ksztmny
- kvetelmny: -j rghat rugalmas legyen
-az z anyagok ne olddjanak ki gyorsan
desipar lisztesruk:
Csoportostsa:
- kekszek
- ostyk
- mzes ruk
- tea stemnyek
a) kekszek:
- sszettele: bzaliszt + vz vagy tej + zsiradk + destszer + s + tszta lazt + aroma anyagok
- csoportosts llomny szerint:
- kemny pl.: hztartsi keksz
- fl kemny pl.: Albelt keksz
- omls keksz pl.: gyri omls, pilta
- csoportosts z alapjn:
- des
- ss
- csoportosts ksztsi md szerint:
- tltetlen ( hztartsi)
- tlttt (pilta)
- mrtt ( duplaj)
b) ostyk:
- sszettel: bza liszt + vz vagy tej + cukor + zsiradk + laztszer + zest s jrulkos anyagok = stformba ntik + stik
- csoportosts:
- tltetlen: des (fagylajt tlcsr), ss (sajts tallr)
- tlttt npolyi flk
c) mzes ruk:
- sszettel: bza liszt s rozs liszt keverke + stpor + cukor s mz + fszerek
- csoportosts:
- tlttt
- tltetlen
- cukormzzal vagy csokival bevont
d) tea stemny:
- sszettel s ksztsi md:
- felvert s omls szerkezet
pisktk ( tojs habos laztssal kszlnek)
- lehet des vagy ss: tlttt, tltetlen, csokiba mrtt, sajtos, fszeres

|