Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:39
5. tétel: a) Az édesipar termékek: általános jellemzése, csoprtosítása. A cukorkák és az édesipari lisztesáruk legjellemzőbb típusainak csoportosítása.
b) A festés-lakkozás célja, a festék- és lakkipari termékek csoportosítása. A folyadékfestékek jellemezése összetételük alapján.
5. tétel
a) Az édesipar termékek: általános jellemzése, csoprtosítása. A cukorkák és az édesipari lisztesáruk legjellemzőbb típusainak csoportosítása.
b) A festés-lakkozás célja, a festék- és lakkipari termékek csoportosítása. A folyadékfestékek jellemezése összetételük alapján.
I. Cukorkák
II. Kakaó és csokoládé árú
I. Cukorkák: édesipari termékek amelyek fő alkotó része cukor (50-98%) + járulékos + adalékanyagok
Csoportosítás:
a) keménycukrok: - állományuk rideg, szilánktörésű
- fajtái: töltött, töltetlen, selyem és pehely cukrok
- levegőtől könnyen vesznek fel nedvességet ezért
lejárásokat alkalmaznak
- ballilozás: a cukorkák felületére cukorport réteget visznek
fel, a felület hamvas lesz.
- kandírozás: cukor oldattal való bevonás, felülete fényes lesz
b) puhacukrok: - fondont, puha, omlós
- összetétele: cukor + tejpor + kakaópor + olajosmagőrlemény
( gyümölcseszenciák)
- pl.: szaloncukor legjellemzőbb
c) zselés cukor: - kocsonyás állományú ( zselatint tartalmaz)
- rugalmas édesség
- magas víz tartalma jelentős ( 12-24%)
d) karamellák: - karamelízált cukoranyagból
- viszonylag sok zsiradékot vesz fel
- felületkezelő eljárásokat nem alkalmaznak, ezért egyedi
speciális csomagoló anyagok burkolják hogy megvédjék a
kiszáradástól pl.: tejkaramella, frutti
e) préselt cukorkák: - cukor + édesítő anyagok, préseléssel előállított termék
- pl.: szőlőcukor tabletta, szájízesítő (tik-tak)
f) drazsék: - belső magból + külső bevonó rétegből áll
olajos magvak, zelé, mogyoró, kókusz, csoki
cukor (színezett), csoki
g) likőrös cukorkák: - folyékony alkoholos tölteléket tartalmazó cukorkák
- lehet csokoládé bevonatú
- pl.: diannás cukor
h) egyéb cukorkák: - gumicukor
- medvecukor
- nyalóka (tömör, üveges, töltött)
- csavart lúd
- puffasztott édességek (pl. zizi)
i) rágógumi: - oldhatatlan de rágható állományú, gumi anyagból, cukorból,
színező és ízesítő anyagból álló készítmény
- követelmény: -jó rágható rugalmas legyen
-az íz anyagok ne oldódjanak ki gyorsan
Édesipar lisztesáruk:
Csoportosítása:
- kekszek
- ostyák
- mézes áruk
- tea sütemények
a) kekszek:
- összetétele: búzaliszt + víz vagy tej + zsiradék + édesítőszer + só + tészta lazító + aroma anyagok
- csoportosítás állomány szerint:
- kemény pl.: háztartási keksz
- fél kemény pl.: Albelt keksz
- omlós keksz pl.: győri omlós, pilóta
- csoportosítás íz alapján:
- édes
- sós
- csoportosítás készítési mód szerint:
- töltetlen ( háztartási)
- töltött (pilóta)
- mártót ( duplajó)
b) ostyák:
- összetétel: búza liszt + víz vagy tej + cukor + zsiradék + lazítószer + ízesítő és járulékos anyagok = sütőformába öntik + sütik
- csoportosítás:
- töltetlen: édes (fagylajt tölcsér), sós (sajtós tallér)
- töltött nápolyi félék
c) mézes áruk:
- összetétel: búza liszt és rozs liszt keveréke + sütőpor + cukor és méz + fűszerek
- csoportosítás:
- töltött
- töltetlen
- cukormázzal vagy csokival bevont
d) tea sütemény:
- összetétel és készítési mód:
- felvert és omlós szerkezetű
piskóták ( tojás habos lazítással készülnek)
- lehet édes vagy sós: töltött, töltetlen, csokiba mártót, sajtos, fűszeres
|