Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:41
6. tétel: a) Kakaó- és csokoládéáruk, nugátok, nugátszerű, készítmények legjellemzőbb típusainak ismertetése.
b) Babaápoló készítmények és jellemzésük.
6. tétel
a) Kakaó- és csokoládéáruk, nugátok, nugátszerű, készítmények legjellemzőbb típusainak ismertetése.
b) Babaápoló készítmények és jellemzésük.
A kakaó és csokoládé áruk trópusi kakaófa termék magjából ( kakaóbabból) készül.
Magas tápérték és kiemelkedő élvezi éréke jellemző ( ásványis anyag ck, mg, p, ca, fe, vitamin, A B1 B2)
Kakaóbaba: Legfontosabb alkotó része a kakaó vaj ( 52-55%) amely 34 C-fok olvadó, könnyen emészthető, nehezen avasodó zsiradék.
Tartalmaz fehérjét is (kb. 14%) és szénhidrátot ( kb. 10%)
Hatóanyaga: Teogbroim ( koffeinhez hasonló élénkítő hatású és idegműködésre, fokozza az állóképességet, de kevésbé hat a szív működésre és ezért gyerekek is fogyaszthatják.)
Gyártás: Kakaóbab tisztítás, pörkölés, hántolás, durva aprítás, finom aprítás= kakaótészta
Csoportosítása:
a) kakaó por: részben zsírtalanított kb. 25% kakaó tészta porszerű őrlemény
b) csokoládé:
- kakaótésztából ( kakaóvaj), cukorból, jelentős járulékos anyag előállított termék
- csoportosítás alak szerint:
-étcsokoládé
-tej csokoládé ( tartalmaz tejszint)
-mokkás csokoládé ( kévét tartalmaz)
-dúsított csokoládé
-fehér csokoládé
- csoport alak szerint:
-táblás csokoládé
-apró, tömör csokoládé
-üreges alakzatok
-beszerzek
Megkülömbözeteünk diabetikus csokit is ( fruktóz)
Nugátok:
- nemes nugátok általában pörkült mogyoró vagy mandula + kakaóvajból + cukorból, hengerezéssel előállított termék p.: sport szelet
- egyszerű nugátok, napraforgó + növényi olaj + cukor, hengerezéssel készül.
|