Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:44
7. tétel: a) A zöldségfélék fogalma, táplálkozástani jelentősége, minőség-meghatározó tényezői. Tartósított zöldségfélék csoportjainak rövid jellemzése.
b) Arc-, test-, kéz- és lábápoló készítmények feladata, legfontosabb összetevői és csoportosításuk.
7.tétel
a) A zöldségfélék fogalma, táplálkozástani jelentősége, minőség-meghatározó tényezői. Tartósított zöldségfélék csoportjainak rövid jellemzése.
b) Arc-, test-, kéz- és lábápoló készítmények feladata, legfontosabb összetevői és csoportosításuk.
Zöldségféléknek nevezzük mindazokat a növény részeket: gyökerét, gumóját, szárát, levelét, virágját, termését, amelyek nyersen vagy konyhakészen emberi táplálkozásra alkalmas.
Összetétel:
- magas víztartalom – szakszerűtlen tárórás miatt könnyen fonnyadnak, károsodnak
- cellulóz valamennyi zöldség tartalmaz
- a zsírtartalmúk elenyésző ( kivéve a kukorica)
- kevés fehérjét tartalmaz ( szálas, gomba, hüvelyesek)
- vitaminok közül a sárgás színűek kartonit és C vitamint, B vitamint a hüvelyesekre jellemző
- ásványi anyagok közül jellemző foszfor, vas, kálium, élvezeti értékét ízesítő és illóolajok tartalmazzák
Csoportosítás:
- Burgonya félék:
- burgonya
- paradicsom
- paprika
- padlizsán
- Káposzta félék:
- fejeskáposzta
- lilakáposzta
- kelkáposzta
- kelbimbó
- kínai kel
- kararábé
- karfiol
- brokkoli
- Gyökér zöldségek:
- fehérrépa
- paszternák
- zeller
- torma
- cékla
- retek
- sárgarépa
- Hagyma félék:
- vörös hagyma
- fokhagyma
- lilahagyma
- Levél zöldség:
- saláta
- paraj
- sóska
- kapor
- cikória
- Kabakosok:
- uborka
- főtőtök
- sütőtök
- patisszon
- cukkíni
- Hüvelyesek:
- szójabab
- csemege kukorica
- szárazbab
- zöldbab
- borsó
- Egyéb: gomba
|