ruismeret
Dni 2008.01.19. 11:44
7. ttel: a) A zldsgflk fogalma, tpllkozstani jelentsge, minsg-meghatroz tnyezi. Tartstott zldsgflk csoportjainak rvid jellemzse.
b) Arc-, test-, kz- s lbpol ksztmnyek feladata, legfontosabb sszetevi s csoportostsuk.
7.ttel
a) A zldsgflk fogalma, tpllkozstani jelentsge, minsg-meghatroz tnyezi. Tartstott zldsgflk csoportjainak rvid jellemzse.
b) Arc-, test-, kz- s lbpol ksztmnyek feladata, legfontosabb sszetevi s csoportostsuk.
Zldsgflknek nevezzk mindazokat a nvny rszeket: gykert, gumjt, szrt, levelt, virgjt, termst, amelyek nyersen vagy konyhakszen emberi tpllkozsra alkalmas.
sszettel:
- magas vztartalom – szakszertlen trrs miatt knnyen fonnyadnak, krosodnak
- cellulz valamennyi zldsg tartalmaz
- a zsrtartalmk elenysz ( kivve a kukorica)
- kevs fehrjt tartalmaz ( szlas, gomba, hvelyesek)
- vitaminok kzl a srgs sznek kartonit s C vitamint, B vitamint a hvelyesekre jellemz
- svnyi anyagok kzl jellemz foszfor, vas, klium, lvezeti rtkt zest s illolajok tartalmazzk
Csoportosts:
- Burgonya flk:
- burgonya
- paradicsom
- paprika
- padlizsn
- Kposzta flk:
- fejeskposzta
- lilakposzta
- kelkposzta
- kelbimb
- knai kel
- kararb
- karfiol
- brokkoli
- Gykr zldsgek:
- fehrrpa
- paszternk
- zeller
- torma
- ckla
- retek
- srgarpa
- Hagyma flk:
- vrs hagyma
- fokhagyma
- lilahagyma
- Levl zldsg:
- salta
- paraj
- sska
- kapor
- cikria
- Kabakosok:
- uborka
- fttk
- sttk
- patisszon
- cukkni
- Hvelyesek:
- szjabab
- csemege kukorica
- szrazbab
- zldbab
- bors
- Egyb: gomba
|