Áruismeret
Déni 2008.01.19. 11:46
8. tétel: a)A gyümölcsök fogalma táplálkozástani jelentősége, minőség-meghatározó tényezői. A tartósított gyümölcsök csoportjainak rövid jellemzése.
b) A tárolás raktárórás fogalma, feladatai. A tárolás és a raktározás során jelentkező leggyakoribb árukárosító hatások és az áruváltozások bemutatása.
8. tétel
a)A gyümölcsök fogalma táplálkozástani jelentősége, minőség-meghatározó tényezői. A tartósított gyümölcsök csoportjainak rövid jellemzése.
b) A tárolás raktárórás fogalma, feladatai. A tárolás és a raktározás során jelentkező leggyakoribb árukárosító hatások és az áruváltozások bemutatása.
A gyümi magas élvezeti érték rendű, nyersen vagy tartósan fogyasztjuk, lédus húsos termést vagy olajas magvakat.
Kémiai összetétel:
- az olajas magvak kivételével energia értékű általában alacsony
- az éretlen gyümölcs keményítőt tartalmaz, amely az érés során átalakul könnyen felszívódó szőlő és gyümölcs cukorkák.
- jelentő a pektin tartalma ( szerkezeti szénhídrált, erősen duzzadó képes, jó vízmegkötő hatású, idegen anyagtó mérgező bomlású termék megköti. Kocsonyásító tulajdonság lekvárok gyümölcs sajtók használatára pl.: birsalma.)
- a gyümölcsök héját főleg celulozból áll (emészthetetlen)
- fehérjét elenyésző mennyiségben tartalmaz
- zsiradékot tartalmaz jelentős mennyiségben csak az olajos magvakban található
Vitaminok, ásványi anyagok:
- jelentős C, B, F
- k, cl, foszfor, vas
Csoportosítás:
I. HAZAI GYÜMIK
II. DÉLI GYÜMIK
- I. Alma termésű:
- alma
- körte
- birs
- naspolya
- Csonthéjas magvú gyümik:
- cseresznye
- meggy
- szilva
- barack: őszi, kajszi
- Bogyó termésű:
- szőlő
- egres
- ribizli
- málna
- földi eper
- áfonya
- bodza
- csipkebogyó
- Csonthéjas csontú gyümik:
- mandula
- dió
- mogyoró
- gesztenye
II. Déli gyümik:
- Friss gyümölcsök:
- mandarin
- banán
- avokádo
- kókusz
- kivi
- ananász
- Citrusfélék:
- citrom
- narancs
- gréfút
- szárított gyümik:
- füge
- datoja
- mazsola
A gyümiket érettség szempontjából lehet:
- éretlen ( friss fogyasztásra alkalmatlan fanyar ízű állomány kemény színe nem tetszetős)
- szedésre éret ( nagysága, színe, már jellemző, de állománya íze illata még nem elégé jellemző)
- fogyasztásra éret ( tulajdonságai teljesen kialakult érvezeti értéke a legkedvezőbb)
- túléret ( már elveszítette rugalmasságát, állománya széteső ipari
felhasználásra alkalmatlan)
Megkülönböztetünk:
- utolérő gyümiket ( a szedés után az érés folyamatok pl.: alma, banán)
- nem utolérő ( a leszedés után megállnak az érési folyamatok pl.: cseresznye, szőlő)
|