ruismeret
Dni 2008.01.19. 11:58
16. ttel: a)A br fogalma. Fontosabb brvidkek. A brszl jellemzse. A brkszts mveletei. A borok rvezeti tulajdonsgai, kmiai sszettele.
b) Az ruk redszerezse, az EAN kd felptse. A vonalkd kereskedelmi alkalmazsa.
16. ttel
a)A br fogalma. Fontosabb brvidkek. A brszl jellemzse. A brkszts mveletei. A borok rvezeti tulajdonsgai, kmiai sszettele.
b) Az ruk redszerezse, az EAN kd felptse. A vonalkd kereskedelmi alkalmazsa.
Fogalma: szlbl szrmaz must alkoholos erjedssel keletkez 8- 22,5 % etila alkohol tartalmaz ital.
- a szl nvnye a nem tl forr nyarat a hossz meleg gazdag napfny szt s az enyhe telet kedveli
- kivl minsg borszlt termeszthet kttt szerkezet
- tmegbr szl fajtk: -ezer j
-kvidinka
-zalagyngye
- minsgi fehr br szl: -szrkebart
-hslevel
-furmint
-olaszrizling
- vrs br szl: - port
-kkfrankos
-medak- hor
Br ksztse:
- szretels ( teljes rsi llapotban szedik, fajta s egsz llapot szerint vlogatjk)
- szl feldolgozsa ( szl zzsa – a must 60-70% kifolyik a visszamaradt a cefre – cefrt sajtoljk a visszamaradt szraz anyag a trkly / kocsny, mag, hj/ )
- must erjesztse:
- a must gymlcs s a szlcukor tartalma az alkoholos erjeds sorn, br leszt hatsra etila alkoholra s szndioxidra bomlik – lesztgombk – talajbl, levegbl, bogyk hjrl
nagyzemben tenysztett faj lesztket adnak hozz
  - erjeds kb. 4- 10 nap
fehr br: a mustot kln erjesztik a trklytl
vrs br: hjon erjesztik, gy tbb sznez s cserz anyag
kerl a mustba
roz: ltalban hjon erjesztik csak rvidebb ideig az
erjeszts sorn a must lnyeges talakulson megy vgbe,
elszr csps z br keletkezik (murci)
- erjeds befejezse utn ltre jn az j br
kiss zavaros, csps z, fogyasztsra, alkalmatlan – br
brkezelsi eljrsokra van szksg
|