Áruismeret
Déni 2008.01.19. 12:00
21. tétel: a) Alkoholmentes italok fogalma, táplálkozástani jelentőségük, csoportjaki jellemzése.
b) A zsírok és a zsírszerű anyagok jellemzése.
21. tétel
a) Alkoholmentes italok fogalma, táplálkozástani jelentőségük, csoportjaki jellemzése.
b) A zsírok és a zsírszerű anyagok jellemzése.
Fogalma: etila alkoholt nem tartalmazó többségükben magas élvezeti értéke rendelkező készítmények.
Szénsavas üdítő italok:
a) cukrot nem tartalmazó szénsavas italok:
- szikvíz: - literenként 8 g széndioxiddal telített ivóvíz, amely nyomás alatt szifonfejes palackban kerül forgalomba
- követelmény: tiszta, átlátszó üledéktől, idegen ízektől, szagoktól mentes
- rekeszes ládában kell tárolni
- hírtelen hőingadozástól védeni kell
- szénsavas ivóvíz: - palackozott széndioxiddal dúsított ivóvíz
- széndioxid tartalma 5-7 g /l
- ásványvíz: - valamilyen természetes ásványvíz illetve gyógyásványvíz
alapú
- széndioxid mennyiség 4-7 g/l
- szénsavmentes, mentes, enyhe
- választék: szentkirályi, teoodora, naturacva stb…
b) cukor tartalmú üdítők:
- gyümölcs ízesítésű szénsavas üdítők pl.: szőlő, narancs stb…
- növény kivonatot tartalmazó üdítők – Cola, tonik
(fruktóz, glukoz, karamell, tartósító szer, aromák,
koffein)
(kiminhdroklolia tartalmaz)
Zöldség és gyümölcslevek:
- gyümölcsökből, zöldségekből, ízesítő anyagokból étkezési savakból, színezék, esetleg konzerváló szerek hozzáadásával
- gyümölcs levek előállítása: válogatás – mosás + zúzás, sajtolás + cukor oldat hozzá adása + hőkezeléssel vagy konzerváló szerekkel tartósítják
- lehet szűrt vagy rostos
- zöldséglevek pl.: paradicsom, répa, sütőtök stb…
Szörpök:
- magas cukor tartalmú szirup sűrűségű gyümölcsfélékből vagy aromákból előállított készítmény
- gyümölcsalapú: gyümölcs, cukor
- izalapu: aroma, cukor, színezőanyag
|